söndag 27 februari 2011

Mandelgott

Det här är något av det godaste jag vet. En tunn botten som är täckt av karamelliserad mandel och hasselnötter. Servera som den är till en kopp kaffe. Går också bra till glass eller vispad grädde. Smakar mycket bra, man vill ha mer.


Pajdeg:
1,5 dl vetemjöl
1,5 msk strösocker
50 gr margarin eller smör
1,5 msk kallt vatten

Fyllning:
100 gr hela hasselnötskärnor
100 gr hel sötmandel

Toscasmet:
1 dl strösocker
1 msk sirap
50 gr rumsvarmt margarin eller smör
1 msk mjölk
1 msk vetemjöl

Blanda vetemjöl, socker och margarin till en finfördelad grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den vila på sval plats minst en halv timme. skålla mandeln.

Värm ugnen till 200 grader och bred ut mandlarna i en långpanna, rosta dom i ca 8 minuter och låt dom sedan svalna i en skål. Rosta och skala hasselnötterna. Rostade nötter ger finare och fylligare smak än orostade.

Tumma ut degen tunt i en osmord liten pajform eller aluminiumform, 16-18 cm i diameter. Låt degen gå upp på kanten.

Nagga degen med gaffel och låt den vila 15 minuter före gräddningen. Grädda degskalet utan fyllning ca 15 minuter i 200 grader.

Gör under tiden i ordning toscasmeten.
Blanda alla ingredienser utom nötter och mandel i en kastrull och sjud hastigt upp massan - utan att koka den. Lyft kastrullen från värmen och tillsätt nötter och mandel.

Häll smeten i det halvgräddade degskalet och sätt in kakan i ugnen igen. Grädda den färdig, ca 15 minuter.

Servera kakan kall, gärna kylskåpssval, den smakar som konfekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar