torsdag 10 februari 2011

John Bauer och prinsessan Tuvstarr

Jag tycker om bilden av Tuvstarr, med sitt långa ljusa hår, när hon sitter och betraktar sin spegelbild i den mörka skogssjön.

Om jag inte minns helt fel har hon varit reklam för ett hårschampo för flera år sedan. Tuvstarr sägs vara en bild av konstnären John Bauers hustru Esther, hans egen sagoprinsessa.

Esther är för John hans livs stora kärlek men med tiden visar det sig att de vill helt olika saker i sina liv. John söker sig till skogen i sin hembygd för att kunna skapa, medan Esther gillar närheten till vännerna i Stockholm.

De får en son, Putte, och deras liv tillsammans får ett sorgligt slut. I november 1918 drunknar de i Vättern på väg med kanalbåten Per Brahe till ett nybyggt hus i Stockholm. Båten förliser med passagerare och besättning 100 meter från land.

3 kommentarer:

  1. Hej! Du har rätt! John Bauers fantastiska bild av Tuvstarr användes i reklamen för schampot "Timotej" i början av 80-talet. Bilden är bara helt fantastisk!

    SvaraRadera
  2. Man kanske skulle ha sparat ett exemplar av flaskan bara för motivets skull. Jag kommer ihåg formen på flaskan, ganska fyrkantig.

    SvaraRadera
  3. jeg sidder i Danmark og mindes endnu duften af denne shampoo fra engang for 35-40 år siden, elsker billedet!!! Lise Rohde

    SvaraRadera