torsdag 9 december 2010

Arbetsgivarjul

Det här är en alldeles färsk undersökning om julen som vi nu har framför oss. Jag hoppas att ni har möjlighet till några dagars sammanhållande ledighet till jul.


 Många är lediga trots få röda dagar

Om ni gör som 9 av 10 svenskar, då firar ni helgen tillsammans med familj och släkt. TCO har låtit Novus Opinion ställa några frågor om julen till ett representativt urval av svenskar och de flesta firar jul i kretsen av nära och kära.


Eftersom årets julhelg är en så kallad ”arbetsgivarjul” med få röda dagar visar det sig ändå att endast 2 av 10 kommer att arbeta alla mellandagar. Det ser alltså ut som om många försöker ta ledigt kring jul och nyår.


7 av 10 ser julen som en helg med vila, god mat och inga måsten, men det finns en mindre grupp som redan nu tycker att julhelgen visserligen innebär god mat men att den också innehåller för mycket stress mellan släktevenemangen. 2 av 10 kvinnor är oroade för den stressen mot 1 av 10 männen.


Och stressigt blir det, kanske mest för de 3 av 10 som lagar all mat själv inför jul medan resten kan ta det lite lugnare som dukar ett julbord som är en kombination av egenlagad mat och färdigmat.


Vi öppnar plånboken inför julen, åtminstone för egen del. 5 av 10 spenderar mellan 1000 – 5000 kronor på julen och 2 av 10 spenderar mellan 5000 -10 000 kronor på julen.


Men bara 3 av 10 svarar ja på frågan om de tänker ge bort något i välgörenhet inför julen, något fler svarar nej men störst är gruppen som inte vet, närmare 4 av 10. Kanske de flesta inte tänkt tanken?


Den som kommer fram till att pengar kan behövas på annat håll kan alltid skänka pengar till arbetet för mänskliga rättigheter, där de fackliga rättigheterna förstås ingår. TCOs internationella solidaritetsfond, plusgiro 30 55 46 - 4.


Foto: julrim.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar