torsdag 12 maj 2011

Kaffe och kaka

De här kakorna har fått förstapris i tidningen Land när de arrangerade SM i småkakor. Vinnaren är en ung tjej från Kusmark i Västerbotten.

Så här gör du:
(Cirka 44 stycken)

2 dl strösocker
200 gr rumsvarmt margarin
2 msk sirap
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl hackade macadamianötter, gärna salta
50 gr vit choklad, går även med mörk choklad

1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop socker, smör och sirap poröst.

2. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör sedan ner det i sockerblandningen.

3. Hacka macadamianötterna och den vita chokladen grovt för hand. Rör ner bitarna i smeten.

4. Ta hjälp av ett matskedsmått när du ska mäta hur stora kakorna ska bli. Fyll ett mått strax över kanten. Tryck inte för mycket och för hårt i matskedsmåttet för då kan det vara svårt att få ut dom. Lämna lite utrymme mellan varje kaka eftersom de flyter ut lite grann.

5. Klicka ut kakorna på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen i 5-6 minuter i en vanlig ugn eller 4 minuter i en varmluftsugn. Kakorna ska få en svag brun färg i kanterna, då är de klara.

6. Lå kakorna svalna något och flytta över på ett galler.

2 kommentarer:

  1. jag bakade kakor med massa mald kryddnejlika och vanilj, de vart goda. blev sa sugen pa kryddnejlika en kvall bara. devin tyckte de smakade som sverige och svensk jul. kram!

    SvaraRadera
  2. Du har nog kommit på ett nytt kakrecept:-) Det vill jag baka med dig nu när du kommer hem. Kryddnejlika och vanilj, det låter gott. Kram!

    SvaraRadera