torsdag 4 november 2010

Baka till helgen

Här kommer receptet på en god och smakrik sirapslimpa som ger stora och matiga mackor. Degen är lös och man kan ta lite mjöl på händerna för att hantera degen och forma limporna. Brödet ska jäsa länge, 2 ggr till dubbel storlek.

50 gr smör
5 dl filmjölk
50 gr färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl
6 dl rågsikt




Gör så här:

1. Smält smöret och blanda med filmjölken. Värm till fingerljummet, max 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt.
3. Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Knåda in det sista mjölet för hand.
4. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Baka ut degen till två limpor och lägg i smorda formar, jäs under bakduk till dubbel storlek.
7. Grädda bröden i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Täck dom med aluminiumfolie efter halva tiden så de inte blir för mörka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar