Tårtbotten:
4 äggvitor (1 dl äggvita)
100 g (en rågad dl) strösocker
150 g mald sötmandel (skållad och skalad)
Kräm:
4 äggulor
100 g (en rågad dl strösocker)
1 dl kaffegrädde
100 g smält smör
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
2 dl vispgrädde
flagad rostad mandel eller hackade hasselnötter
Vispa vitorna till styvt skum. Vänd ner socker och mandel. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant. Grädda 15-20 min i 200 grader. Till krämen blandas gulor, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull. Sjud krämen tjock och pösig under ständig vispning. Vispa även då och då sedan krämen ställts att svalna. Blanda varsamt i det smälta, avsvalnade smöret och vaniljsockret. Bred krämen över tårtan och garnera med vispgrädde och flagad rostad mandel.
Jag har också bakat mandelkubbar som i mitt tycke är lika gott som tårta. Om du inte har bittermandel hemma går det också bra med 3-4 droppar bittermandelsarom. Du får prova dig fram till rätt smak.
Mandelkubbar (ca 20 st)
10-15 bittermandlar
100 gr margarin eller smör
1,5 dl dl strösocker
1 ägg
2 dl gräddfil eller filmjölk
5 dl vetemjöl
2 tsk hjorhornssalt
Garnering:
pärlsocker
hackad sötmandel
Grädda i 200-225 graders ugnsvärme ca 15 min.
Riv eller mal bittermandeln. Rör matfett och socker poröst. Tillsätt ägget, vätskan, mjölet, hjorthornsaltet och bittermandeln. Klicka ut degen på plåt och strö på pärlsocker och hackad mandel. Grädda.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar